Nadat banken jarenlang minder geld staken in mkb-bedrijven, maakten ze afgelopen jaar plots een comeback. Hun marktaandeel binnen het segment van leningen tot 1 miljoen euro groeide afgelopen jaar weer met 2 procentpunt naar 66 procent.

In totaal werd er voor 12,6 miljard euro aan kredieten tot 1 miljoen euro verstrekt, waarvan 34 procent afkomstig was van non-bancaire financiers. Dit is 2 procentpunt minder dan in 2023.

Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarlijkse rapport van de Stichting MKB Financiering.

Bron: Stichting MKB Financiering
Bron: Stichting MKB Financiering

Ook binnen de markt voor leningen tot tweeënhalf ton nam het marktaandeel van banken toe tot 42 procent. In dit segment zijn non-bancaire financiers zoals fintechbedrijven, crowdfunders en factoring-partijen wel het grootst.

Bron: Stichting MKB Financiering
Bron: Stichting MKB Financiering

Crowdfunding blijft populair

Banken waren de afgelopen jaren juist veel marktaandeel kwijtgeraakt aan zogeheten non-bancaire financiers.

Er vloeide afgelopen jaar in totaal voor 5,8 miljard euro aan non-bancair kapitaal richting mkb-bedrijven. Dit staat gelijk aan een toename van 16 procent. Ruim 3 miljard euro daarvan was bestemd voor financieringen tot tweeënhalve ton.

Bron: Stichting MKB Financiering
Bron: Stichting MKB Financiering

Door de economische onzekerheid verwachten de onderzoekers dat de groei in dit segment komend jaar nog maar 8 procent zal bedragen.

Nieuwe regels openen markt voor banken

Een verklaring voor de prominentere rol van banken kan liggen in het feit dat bedrijven sinds kort leningen van tweeënhalf ton kunnen aanvragen zonder jaarcijfers te tonen, zo merkt Rabobank-directeur Stefan Lohuis op tegen het Financieele Dagblad. Het zou hierbij vaak gaan om snelgroeiende bedrijven, die nog onvoldoende cijfers paraat hebben.

Startups, dus. Voor hen is het dan ook goed nieuws dat banken hun positie in de markt voor kleine leningen versterken. De klacht in de startup-sector is juist al jarenlang dat private investeerders onvoldoende zogeheten vroegefasekapitaal in startups investeren, oftewel geldrondes tot 1 miljoen euro. Voor private partijen is het investeringsrisico hier vaak te groot.

LEES OOK: Terwijl de Europese financieringsmarkt krimpt, halen Nederlandse techbedrijven bijna 50% meer geld op in 2024